maandag 23 augustus 2010

Tips: orgelconcerten

Wilt u een (orgel)concert bezoeken? Voor de komende maand heb ik enkele concerten (zowel in Nederland als in het buitenland) opgezocht. Heeft u tips voor andere orgelconcerten? Laat deze dan via het reactieformulier weten!
 • Dinsdag 24 augustus 2010, 20.00 uur: Hayo Boerema, St. Joriskerk, Amersfoort
 • Dinsdag 31 augustus 2010, 20.00 uur: Winfried Bönig, Köllner Dom. Meer informatie.
 • Zaterdag 4 september 2010, 20.15 uur: Wolfgang Zerer, Petruskerk, Leens
 • Zaterdag 4 september 2010, 20.15 uur: Mattheo Imbruno en Gustav Leonardt (Openingsconcert 3e Sweelinck Festival), Oude Kerk Amsterdam
 • Dinsdag 7 september 2010, 20.15: Hayo Boerema en anderen. De Profundis (onderdeel van het Gergiev Festival). Meer informatie.
 • Dinsdag 7 september 2010, 20.15 uur: Jacques van Ootmerssen (Bach), Bavo, Haarlem
 • Zaterdag 11 september 2010: Frederic Blanc, Bazilika St Johann, Sarrebrucken (Duitsland)
 • Zondag 12 september 2010: Frederic Blanc, Eglise Notre Dame, Metz (Frankrijk)
 • Zaterdag 25 september 2010, 19.00 uur: Wolfgang Seifen (improvisatieconcert), kath. Pfarkirche St Michael, Langenberg.
 • Zondag 26 september 2010, 16.00 uur: Stephen Tharp (Dupré, Widor, Vierne, Roth, Baker), St Sulpice, Parijs

Tips voor concerten in oktober:
De lijst met tips voor concerten in oktober ga ik eind september uitbreiden, echter hierbij alvast enkele interessante concerten (David Briggs, Jane Parker Smith, Louis Robbiliard).

Waar gaat u dinsdag 12 oktober naar toe? Briggs is een groot organist en is niet vaak in Nederland, maar Robbiliard is natuurlijk ook een groot organist en hij heeft een heel mooi programma in de Notre Dame (Parijs).
 • Dinsdag 12 oktober 2010: David Briggs, Concertgebouw Haarlem. Meer informatie 
 • Dinsdag 12 oktober 2010, 20.30 uur: Louis Robbiliard, Notre Dame, Parijs. Meer informatie.
 • Zondag 24 oktober 2010: David Briggs (oa Bach, Mahler, Durufle, improvisatie), St Sulpice, Parijs. Meer informatie.
 • Dinsdag 26 oktober 2010, 20.00 uur: Jane Parker Smith, Dudelange (Luxemburg). Meer informatie.

maandag 9 augustus 2010

Verbier Festival en Medici.tv

Het Verbier Festival is alweer een week voorbij. "A unique opportunity to see some of the greatest names in classical music in one of the most beautiful places on earth", aldus de organisatie op haar website.

Het festival was georganiseerd van 16 juli tot 1 augustus 2010. Het programma van het festival was divers. Opera (Richard Strauss' Salome bijvoorbeeld), pianorecitals (Evgeny Kissin, Yaju Wang) , orkestwerken, jonge musici (Kit Armstrong bijvoorbeeld), maar ook de gevestigde orde (Martha Argerich). Gedurende het festival stond het Verbier Festival Orchestra onder leiding van Charles Dutoit, Valery Gergiev, Daniel Harding en anderen.

Inderdaad: het Verbier Festival is een unieke mogelijkheid om de grote namen uit de klassieke muziek te beluisteren. Dit heb ik dan ook gedaan.Met verbazing heb ik geluisterd naar Kit Armstrong. Een jonge pianist en componist die tijdens een recital een eigen werk speelt. Ook heb ik het recital van de fenomenale Evgeny Kissin, maar ook het verstilde recital van Nicolas Angelich beluisterd, heb ik Argerich gehoord en heb ik mijn oren de kost gegeven bij de uitvoering van Prokofiev 2e pianoconcert door Yuja Wang en het Verbier Festival Orchestra olv Charles Dutroit.


Er gaat niets boven de ultieme beleving van het bijwonen van een concert. Maar dat neemt niet weg dat ik enorm heb genoten van de bovengenoemde concerten vanachter mijn computer. Via Medici.tv worden deze concerten uitgezonden. Inschrijven met een gratis account en vervolgens zijn de mooiste concerten op virtuele wijze live bij te wonen. Het gehele Verbier Festival is opgenomen en uitgezonden en deels ook nog terug te luisteren. Ook andere concerten en concertreeksen worden door Medici.tv opgenomen, zoals de concerten in het Auditorium du Louvre in Parijs. 


Medici.tv is een fantastisch initiatief en verdient een warme aanbeveling voor alle muziekliefhebbers.

woensdag 4 augustus 2010

Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Blues for the date

Gisteren heb ik de nieuwste CD (Blues for the date) van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw gehaald. Uiteraard was ik zeer benieuwd naar het resultaat. En? Ik ben laaiend enthousiast!

De CD is op 16 maart 2010 gepresenteerd. De CD is gewijd aan pianist en componist Peter Beets. Beets maakt al sinds 1997 deel uit van de vaste bezetting van Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Beets is een succesvolle en populaire jazzpianist. 'The best young pianist I've heard the last ten years' (George Fendel, Jazzscene). 'A world class jazz act' (Austin American Statesman, Down Beat). 'De Nederlandse jazzpianist Peter Beets bevindt zich al jaren op eenzame hoogte' (Jeroen van Heukelom,Velvet Music).

Op de CD 'Blues for the date' is Beets spel onnavolgbaar. De virtuositeit spat er vanaf. Zijn talent is groot, zijn techniek formidabel en zijn creativiteit imponerend. Neem nu track 4 van de CD 2 (maar dat is slechts één voorbeeld). In deze track blijkt zijn vakmanschap. Jeroen van Heukelom schrijft: "Het pianospel van Beets is zo verfrissend dat je eigenlijk maar een ding kan doen wanneer de cd is afgelopen. Nog een keer opzetten, maar dan wat harder." Dat ben ik roerend met Jeroen eens! Met de toevoeging dat ik bij de echte 'pianotracks' niet ga wachten tot de CD afgelopen is, maar direct het nummer nog een keer laat afspelen.

Ook het JOC komt uitstekend uit te verf. De solo's zijn fantastisch. Neem de trompet-solo uit track 1 van CD 1 (It's Happening). Maar ook hier geldt: dit is slechts één voorbeeld.


Het blog van JOC meldt dat Challenge Records en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw een platencontract getekend. De dubbel-cd Blues for the Date is de eerste cd van het JOC dat uitkomt bij Challenge Records. Benieuwd wat we komende jaren nog meer kunnen verwachten.

De dubbel-CD kost € 20. Dat is heel veel muziek voor een relatief laag bedrag. Allemaal naar de winkel dus.