zaterdag 24 september 2011

Verschijnt binnenkort: CD Javier Perianes, werken van Manuel de Falla (1876 - 1946)

Goed nieuws voor degenen die net zoals ik genoten hebben van de laatste CD van Javier Perianes (met werken van Blasco de Nebra): binnenkort brengt Harmonia Mundi een nieuwe CD uit van Javier Perianes. Ditmaal met werken van de Spaanse componist Manuel de Falla (1876 - 1946).

Op de CD staan de volgende werken:
 • Cuatro piezas españolas;
 • Fantasía bætica;
 • Homenaje "Le Tombeau de Claude Debussy";
 • Pour le tombeau de Paul Lukas;
 • Noches en los jardines de España (live opname).
Het laatste genoemde werk (Noches en los jardines de España) is geschreven voor piano en orkest. Dit werk behoort tot één van de bekenste werken van Manuel de Falla. Het orkest dat met Perianes samenspeelt is BBC Symphony Orchestra onder leiding van Josep Pons.

Tijdens zijn verblijf in Parijs (1907 - 1914) liet Manuel de Falla zich inspireren door Maurice Ravel, Claude Debussy en Paul Dukas. In die periode schreef hij echter weinig werken. Na zijn terugkeer naar Madrid schreef hij een aantal van zijn bekendste werken, zoals Noches en los jardines de España (het werk dat Perianes heeft opgenomen op CD die binnenkort uitkomt).

Meer informatie over deze CD en over Harmonia Mundi:
Op 2 oktober 2011 zal Javier Peraines te gast zijn in het televisieprogramma Vrije Geluiden (om 10.30 uur op Nederland 1).

Binnenkort volgt op deze blog een recensie van de nieuwe CD.

   dinsdag 13 september 2011

   Andreas Sieling, Dom, Keulen


   Op dinsdag 9 augustus 2011 ben ik bij het concert van Andreas Sieling in de Dom van Keulen geweest. Sieling is Domorganist in Berlijn (Sauer-orgel). Dit was de eerste keer dat ik Sieling hoorde. Een interessant programma:

   Charles Tournemire: Te Deum

   Johann Sebastian Bach: Schmücke dich, o liebe Seele, BWV 654
   Johann Sebastian Bach: Von gott wil ich nich lassen, BWV 658

   Charles Tournemire; Ave maris Stella
   Charles Tournemire; Fantaisie-Improvisation

   Louis Vierne: Berceuse, op. 31, 19

   Cesar Franck: III. Choral a-moll

   Pierre Cocherau: Berceuse à la Mémoire de Louis Vierne

   Charles Tournemire: Victimae paschali


   Opmerkelijk in de programmering zijn de twee werken van Bach tussen de werken Tournemire. Een keuze die ik niet kan verklaren. Hoe dan ook: de Bach-werken werden mooi gespeeld en was vooral in het Schmücke dich, o liebe Seele heel duidelijk hoorbaar hoe de beide Domorgels gebruikt worden (het ene orgel voor de begeleiding, de ander voor de Cantus Firmus. Het riep bij mij het beeld van een een zangeres die op orgel begeleidt wordt.

   Hoogtepunt van de avond was de uitvoering van het werk van Cocherau! Het Berceuse-thema van Vierne is door Cocherau op een zeer kunstige wijze in nieuwe Berceuse gevlochten. Het werk werd door Sieling muzikaal, met spanning en mooie verstilde momenten uitgevoerd.

   Toon Hagen, St. Stevenskerk, Nijmegen, Orgelmis

   Na vrijdag 29 juli (Ignace Michiels, Brugge) heb ik vier concerten bezocht. Mijn eerste concertbezoek na Michiels in Brugge was het Bachconcert op dinsdag 2 augustus 2011 door Toon Hagen in de St. Stevenskerk te Nijmegen. Op het programma stond het 'Dritter Teil der Clavier Übung’, ook wel bekend als de Orgelmis. Hagen voerde - uiteraard (vanwege de tijdsduur van een concert) - niet het gehele 'Dritter Teil' uit. Hij speelde de grote koralen en uiteraard het Preludium in Es aan het begin en de Fuga in Es als slot.

   Hagen speelde fantastisch! De registraties waren met zorg uitgekozen, tussen de koralen zat niet teveel tijd. Hetzelfde concert speelde Hagen in Zwolle. Daar zal het concert nóg fantastischer zijn geweest. De ruimte in de Stevenskerk heeft naar mijn smaak teveel akoestiek. De klank blijft te lang in de ruimte en gaat rondzingen. Dat is vermoeiend luisteren.

   Een topprestatie van Hagen in Nijmegen!