woensdag 4 augustus 2010

Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Blues for the date

Gisteren heb ik de nieuwste CD (Blues for the date) van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw gehaald. Uiteraard was ik zeer benieuwd naar het resultaat. En? Ik ben laaiend enthousiast!

De CD is op 16 maart 2010 gepresenteerd. De CD is gewijd aan pianist en componist Peter Beets. Beets maakt al sinds 1997 deel uit van de vaste bezetting van Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Beets is een succesvolle en populaire jazzpianist. 'The best young pianist I've heard the last ten years' (George Fendel, Jazzscene). 'A world class jazz act' (Austin American Statesman, Down Beat). 'De Nederlandse jazzpianist Peter Beets bevindt zich al jaren op eenzame hoogte' (Jeroen van Heukelom,Velvet Music).

Op de CD 'Blues for the date' is Beets spel onnavolgbaar. De virtuositeit spat er vanaf. Zijn talent is groot, zijn techniek formidabel en zijn creativiteit imponerend. Neem nu track 4 van de CD 2 (maar dat is slechts één voorbeeld). In deze track blijkt zijn vakmanschap. Jeroen van Heukelom schrijft: "Het pianospel van Beets is zo verfrissend dat je eigenlijk maar een ding kan doen wanneer de cd is afgelopen. Nog een keer opzetten, maar dan wat harder." Dat ben ik roerend met Jeroen eens! Met de toevoeging dat ik bij de echte 'pianotracks' niet ga wachten tot de CD afgelopen is, maar direct het nummer nog een keer laat afspelen.

Ook het JOC komt uitstekend uit te verf. De solo's zijn fantastisch. Neem de trompet-solo uit track 1 van CD 1 (It's Happening). Maar ook hier geldt: dit is slechts één voorbeeld.


Het blog van JOC meldt dat Challenge Records en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw een platencontract getekend. De dubbel-cd Blues for the Date is de eerste cd van het JOC dat uitkomt bij Challenge Records. Benieuwd wat we komende jaren nog meer kunnen verwachten.

De dubbel-CD kost € 20. Dat is heel veel muziek voor een relatief laag bedrag. Allemaal naar de winkel dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten