zondag 12 juni 2011

Petra Veenswijk in RK Bavo in Haarlem

Gisteren (zaterdag 11 juni 2011) gaf Petra Veenswijk een concert op het Adema-orgel in de RK Bavo / Kathedrale Basiliek Sint Bavo.

Op het programma stond:
  • Fantasie und Fuge über das Thema B-A-C-H, Liszt
  • Gebet, Liszt
  • Sonate 6, Guilmant
  • Trois Danses, Alain
Voorafgaand aan het concert werd het publiek welkom geheten door de gastheer. Na een woord van welkom en huishoudelijke mededelingen gaf hij een toelichting op de beide werken van Liszt. Op de werken van Guilmant en Alain gaf hij voorafgaand aan het spelen van deze stukken een toelichting. Slim! Als er gekozen wordt voor een mondelinge toelichting, vertel dan niet alles aan het begin van het concert. Men zal de woorden dan te snel weer vergeten. Bovendien zal door de gemiddelde concertbezoeker de afwisseling tussen muziek en het gesproken woord als prettig worden ervaren.

Veenswijk begon met 'BACH' van Liszt. Een bekend werk en zeker geen gemakkelijke opening voor een concert. Het werk heeft zoveel in zich en leent zich, onder andere door de improvisatorische gedeelten, voor veel interpretaties. Veenswijk interpreteerde het werk met veel vrijheid en liep daarbij geen platgetreden paden. Een spannende interpretatie. Een bekend werk wordt ineens wat onbekender doordat er andere accenten worden gelegd. Ik ben enthousiast over de uitvoering van gisteren!

Aansluitend speelde Veenswijk 'Gebet' van Liszt. Een ingetogen werk gespeeld met strijkers. Geen vloeiend, makkelijk uitgesproken gebed. In tegendeel: hier bad iemand een gebed waarbij soms de adem stokte en dan werd het gebed weer vervolgd. Een gebed in eerbied en eenvoud.

Bij de eerste maten van de 6e Sonate van Guilmant is direct het 'Guilmant-geluid' hoorbaar. Harmonie, ritme en melodielijn maken direct duidelijk dat dit werk door Guilmant geschreven is. Zo'n werk is natuurlijk zeer geschikt voor het Haarlemse orgel. Met mooie Franse klanken werd dit werk vertellend uitgevoerd door Veenswijk.

Tot slot de Trois Danses van Alain. Wat een enorm groot talent was Jehan Alain! En wat een fantastische techniek heeft Veenswijk. Trois Danses is technisch een zeer lastig werk. Veenswijk speelde het echter met een gemak (in de positieve zin van het woord) die haar uitstekende techniek verraad. Zelf was ik met name voor dit werk op dit orgel door deze organiste naar Haarlem gekomen. Alleen dit werk was de moeite van het concertbezoek al waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten