zaterdag 4 september 2010

Project 'Jazz Guitar meets Church Organ'

In het blad Het Orgel werd mijn interesse gewekt door de covertitel: 'Jazz Guitar meets Church Organ'. Met orgel ben ik vergroeid en jazz heeft zonder meer mijn interesse, dus uiteraard ben ik het artikel gaan lezen. Het artikel, geschreven door Joep van Leeuwen, blijkt absoluut de moeite van het lezen van waard.

Wat hebben Jazz en het pijorgelmet elkaar gemeen? Improvisatie! Er wordt nergens zoveel geïmproviseerd als in de jazz- en orgelwereld. Zo beschouwd is het uiterst opmerkelijk dat initiatieven om jazz en orgel bij elkaar te brengen sporadisch zijn. Daarom chapeau voor Joep van Leeuwen en Gero Körner!

Uit het artikel in Het Orgel blijkt dat fuga's tot de jazztraditie behoren. Dat fuga's in de orgelwereld gemeen goed zijn, behoeft geen toelichting. Maar Jazz en fuga, zijn dat geen twee tegenstrijdigheden? De strenge vorm van een fuga lijkt een tegenstelling tot de vrije improvisatie. Toch laten Joep van Leeuwen en Gero Körner horen dat Jazz en fuga heel goed met elkaar samengaan. Een voorbeeld hiervan is de Three Part Jazz Fugue.Orgelconcerten hebben al jarenlang te kampen met een beperkt aantal bezoekers. Tip: Met initiatieven als "Jazz Guitar meets Church Organ" wordt (deels) een nieuw publiek naar de concerten gehaald. Welke orgelcommissie nodigt de komende periode Joep van Leeuwen en Gero Körner uit?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten